Databáze INEMu realizovaných prodejů je již nyní unikátní svým rozsahem (doba sběru, fotografie, sledování vývoje nabídkové ceny, popisy, atd…). V rámci praxe našeho znaleckého ústavu pro oceňování nemovitostí systém plně využíváme a stále na něm pracujeme. Přesto je zde stále prostor pro zlepšení…

Finální vylepšení představuje doplnění databáze o kupní smlouvy a data v nich obsažená. 

Jelikož je databáze obrovská (zhruba dva miliony záznamů) a každý den se rozrůstá, jsme na začátku dlouhodobé výzvy, kterou nejsme schopni sami zvládnout. 

Obracíme se proto na vás, experty v oblasti oceňování nemovitostí, abyste nám pomohli vytvořit z databáze INEMu nejpřesnější nástroj zachycující charakteristiky českého realitního trhu. Za vaši pomoc vás samozřejmě rádi finančně odměníme, aby se i vám tato práce vyplatila. 

Pojďme si nyní celý proces rozdělit na jednotlivé kroky:

  1. Ať už v databázi nebo ve výpočtu ceny v rámci sestavení odhadu/znaleckého posudku narazíte na nepřeberné množství nemovitostí, které vypadají např. takto: 

 

 

 

 

 

 

 

2. Pokud u ceny nemovitosti není zobrazena tato ikona  

 

 

znamená to, že k této nemovitosti ještě nikdo nenahrál kupní smlouvu. Je tedy možné kupní smlouvu najít (video návod jak hledat kupní smlouvy je uveden zde a zde). 

3. Když kupní smlouvu dohledáte, rozklikněte si u dané nemovitosti segment Doplňující údaje k nemovitosti, aby se Vám zobrazily pole pro nahrání pdf dokumentu smlouvy a doplňující údaje:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zde následně vyplňte co nejvíce polí, které jste z kupní smlouvy zjistili. Samotná smlouva se nahrává klikem nebo přetažením do pole Kupní smlouva ve formátu PDF. 

Pokud jste ze smlouvy zjistili i přesnou adresu nemovitosti, napište ji, prosím, do pole Nová lokalita. 

Po doplnění a nahrání smlouvy (můžete nahrát až 5 souborů ve formátu pdf k jedné nemovitosti, zpravidla však nahrajete pouze jeden soubor ke každé nemovitosti), prosím klikněte na tlačítko Uložit požadavek. 

Pokud jste udělali chybu, můžete informace i soubory pdf přepsat a opět vše uložit tlačítkem Uložit požadavek. 

4. Po nahrání smlouvy a informací k nemovitosti prověříme u nás v kanceláři nahrané informace a smlouvu. Pokud bude vše v pořádku, smlouvu anonymizujeme a všechny uvedené informace potvrdíme. Od této chvíle se bude smlouva a informace z ní zobrazovat i ostatním uživatelům. 

5. Jako odměnu za nahrání smlouvy a doplnění údajů vám připíšeme do vaší peněženky 15 Kč za každou nemovitost, ke které jste nahráli kupní smlouvu a doplňující informace. 

Pozn.: Pokud chcete nahrát do databáze INEMu kupní smlouvy, které jste získali ze sbírky listin katastru nemovitostí, nahrajte, prosím, jen ty listiny, které jste získali přes sdílený spolkový přístup, který je k dispozici v systému INEM. POZOR – Pokud byste chtěli nahrát smlouvy, které jste získali ze sbírky listin katastru přes jiný účet (váš osobní nebo někoho jiného), mohlo by jít o tzv. šíření dat uvedených katastru nemovitostí, což je zakázáno. 

Pozn.2: Nahrávat kupní smlouvy, získávat odměny a prohlížet si již nahrané kupní smlovy mohou pouze členové spolku. Více informací o vstupu do spolku naleznete zde. 

Kam dále? 

Podívejte se, jak se hledají kupní smlouvy k jednotkám zde. 

Podívejte se, jak se hledají kupní smlouvy k objektům zde.